Historie van de Subaru Impreza deel 1: 1992 – 2000

Vandaag heeft Subaru de nieuwe Impreza voor modeljaar 2012 voorgestelt. Deze informatie is natuurlijk al te lezen op Subarublog. Volgend jaar bestaat de Impreza al twintig jaar. De Impreza mag gerust gezien worden als de auto die Subaru wereldwijd op de kaart gezet heeft. Vandaar vandaag een terugblik op de historie van de Impreza.

In 1992 stelt Subaru in Japan de opvolger van de inmiddels als bejaarde Leone voor. De auto wordt leverbaar als sedan en als wagon. Deze laatste zal in Nederland door het leven gaan als Impreza Plus. In Nederland zijn in eerste instantie een 1.6 en een 1.8 liter motor leverbaar, welke laatste standaard beschikt over AWD en leverbaar is in combinatie met een automatische versnellingsbak. In Japan is ook de WRX leverbaar, een Impreza met een 2.0 liter turbo motor met 211pk. Deze auto zal eind 1994 ook in Nederland op de markt komen als Impreza GT Turbo.

Deze Impreza WRX is tevens het nieuwe rallywapen van Subaru in het WK Rally. In 1995 behaalt Subaru zowel het rijders- als het merkenkampioenschap binnen. Een van de Subaru coureurs was Colin McRae, een jonge rallyrijder met een schitterende rijstijl. Hij wist in 1995 kampioen te worden met de Subaru. In 1996 en 1997 werd Subaru ook kampioen bij de merken.

Sponsor van Subaru in het WK Rally was destijds de sigarettenfabrikant BAT. Het merk 555 was de titelsponsor van Subaru. De successen van Subaru bleven niet onopgemerkt. Subaru bracht zelfs de Subaru Impreza 555 op de Nederlandse markt, voor een prijs van 55.555 gulden. Destijds een koopje, waardoor het een enorm succes werd.

In de latere levensjaren van de eerste Impreza kreeg de auto een aantal facelifts en werd de 1.8 liter motor vervangen door een tweeliter. Op sommige markten werd ook nog een coupe versie leverbaar.

Hieronder een aantal foto’s van de Impreza van de eerste serie:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s