In de spotlights: Subaru SVX

Deze week een nieuwe categorie op Subarublog, in de spotlights. In deze serie zullen we elke maand een Subaru bespreken. Deze week starten we met de SVX, Subaru’s voorlopig laatste sportcoupe. Binnenkort zal Subaru de langverwachte opvolger presenteren.

De Subaru SVX beleefde zijn debuut op de Tokyo Motor Show van 1989, als prototype. De reacties op de auto waren dermate positief dat Subaru besloot de auto in productie te nemen.

Het ontwerp van de SVX is van Giorgetto Giugiaro van Italdesign. De auto had als opvallende kenmerk een “zijruit met een ruit erin”. Met andere woorden, slechts een klein deel van de ruit kon geopend worden. Volgens Subaru was de luchtvaart de inspiratie hiervoor.

De SVX werd uiteindelijk in 1991 geintroduceert. Voor de aandrijving was gekozen voor een 3,3 liter zescilinder boxermotor met automatische transmissie, in combinatie met vierwielaandrijving.

De SVX is geproduceerd tot en met 1997. In totaal zijn er 25.000 van gebouwd, waarvan er slechts een kleine 2.500 in Europa terecht zijn gekomen. In de USA zijn bijna 15.000 exemplaren verkocht.

Subaru had het plan om 10.000 SVXen per jaar te verkopen, wat bij lange na niet gerealiseerd is. Subaru leed dan ook verlies op elke verkochte SVX.

De reden dat de SVX niet het succes bracht waar Subaru op gehoopt had, was voornamelijk de prijs. In Nederland kostte de auto bijvoorbeeld bijna 117.000 gulden, wat in die tijd natuurlijk veel geld was.

Op dit moment is er wat meer interesse in de SVX. Mede doordat het aanbod beperkt is en de auto door kenners toch gezien wordt als toekomstig verzamelobject, lijkt de vraag en de bijbehorende vraagprijs wat te stijgen op dit moment.

In Nederland kan men voor een nette SVX terecht bij Gerald van Heumen uit Wijchen. Hij biedt voortdurend zeer nette SVXen aan. Weliswaar grotendeels Zwitserse import, maar wel inclusief onderhoudshistorie. Voor contactinformatie van van Heumen kunt u Subarublog een email sturen.

Om een SVX eens in levende lijve te zien, zijn er ook diverse (ex) dealers die er één hebben staan. Op dit moment zult u het moeten doen met enkele foto’s:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s