Subaru in Nederland: hoe lang eigenlijk?

In 1987 vierde Subaru het feit dat men 12,5 jaar vertegenwoordigd was op de Nederlandse markt. In 1999 bracht Subaru de Impreza Stars 25. Een simpele rekensom leert dan dat Subaru sinds 1974 verkrijgbaar was in Nederland.

Nu is het echter zo dat mijn vader in 1973 een Subaru 1400 GSR kocht met een defecte motor, een ex-demo van de importeur, met bouwjaar 1972. Zou Subaru dan al langer aanwezig zijn?

Ja, is het simpele en korte antwoord. Enig speurwerk in autobladen en op internet leverde hetvolgende op.

In 1970 haalde de Groningse ex-Glas importeur enkele Subaru’s naar Nederland. Enige model wat Gremi kon aanbieden was de Subaru 1100, eigenlijk de Subaru 1000 met een zwaardere motor. Probleem van de auto was echter het prijskaartje van FL 8.495,- wat destijds stevig was. De door Gremi geimporteerde auto’s bleven dan ook in het bezit van Gremi.

De volgende die het probeerde was Skoda en Isuzu importeur Englebert. Ook daar was de Subaru te bewonderen, maar ook daar werd niet 1 exemplaar verkocht.

In 1972 komt de import van Subaru terecht in handen van AIM, auto import maatschappij uit Vianen. Hoewel zij inmiddels de import van Saab goed op poten hadden waren zij onder de indruk van de kwaliteiten van Subaru en besloten de auto naast Saab in de showrooms van de dealers te zetten. Later werden ook niet Saab-dealers aangesteld als Subaru dealer omdat niet alle Saab dealers enthousiast waren.

De verkoop kwam daadwerkelijk enigzins op gang en de eerste reacties van klanten waren positief.

Na het bericht dat Subaru-moeder Fuji een deal had gemaakt met het Japanse concern Mitsui om de import voor geheel Europa te gaan verzorgen (Nederland was tot op dat moment het enige Europese land waar Subaru verkrijgbaar was) was de import voor AIM niet meer interessant.

En zo kwam het dat vanaf halverweg 1974 de import van Subaru verzorgt werd door het door Mitsui nieuw opgerichte Misuca (Mitsui Subaru Cars) Europe. Vanaf dat moment werd de import van Subaru dus geregeld door een organisatie welke gestuurd werd vanuit de fabrikant, wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat Subaru in Nederland op de kaart is komen te staan, weliswaar in nog steeds bescheiden formaat.

Misuca Europe heeft uiteindelijk Subaru Nederland B.V. opgericht. Uiteindelijk is dit weer opgegaan in Subaru Benelux.

Subaru’s zijn dus sinds 1970 vertegenwoordigd geweest. De eerste verkopen hebben pas in 1972 plaatsgevonden. De eerste serieuze aantallen kwamen pas vanaf 1974.

Hieronder een afbeelding van de Subaru 1100, zoals die in 1970 getracht is op de Nederlandse markt te introduceren:

Advertenties

2 gedachten over “Subaru in Nederland: hoe lang eigenlijk?

  1. Als gepensionneerd verkoper van Gremi Groningen de volgende aanvulling op de (foute) info dat Gremi deze auto’s niet verkocht zou hebben. We hebben indertijd 2 stuks sedan 1100 , twee stuks kombi 1100 en één pickup met 350cc tweetaktmotor achterin geïmporteerd. We besloten niet met het merk verder te gaan vanwege een overname van hun autodivisie in Japan , en waarvan we nét de gevolgen van Glas achter ons hadden liggen, en derhalve wat schichtig waren geworden. Ik heb alle 5 auto’s via onze afdeling detailverkoop in de stad Groningen verkocht. We wilden in geval van problemen, garantie, etc., hier geen garagehouders in de lande mee opzadelen, doch dit met korte lijnen in eigen huis kunnen oplossen. Gelukkig waren er amper problemen mee en de klanten hebben er geweldige auto’s aan gehad.

  2. Hallo Willem,

    ontzettend leuk om deze “inside information” te krijgen. De informatie die ik had was inderdaad dat de 1000/1100 serie nooit hier verkocht zijn, maar dit blijkt dus wel degelijk het geval.
    Heeft u ook enig idee wat er uiteindelijke met deze auto’s is gebeurt? Ik heb ooit gehoord dat Gremi lange tijd nog een Subaru 1100 in het bezit had. Enig idee of dit klopt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s