Even voorstellen: Ron Jones en de eerste boxer diesel uit de jaren 80

Ron Jones was in de jaren 80 en het begin van de jaren 90 manager van de produkt ontwikkelingsafdeling van het Subaru of America Technical center. Hij is onder andere verantwoordelijk geweest voor het ontwikkelen van airconditioning en cruise controle systemen voor diverse modellen, een alarmsysteem voor de SVX en diverse accessoires.

Tevens heeft Ron aan de wieg gestaan van de allereerste Subaru Boxer Diesel motor. En dan niet de motoren die op dit moment in de Subaru modellen te vinden zijn, maar een project uit de jaren 80!

De vraag naar auto’s met een diesel motor was erg gestegen na de roerige jaren 70. Walt Biggers, directeur van het Subaru Technical Center wilde hier op inspelen en gaf Ron de opdracht een dieselversie van de Subaru boxermotor te ontwikkelen. Uiteindelijk wist Ron de Subaru boxermotor geschikt te maken voor diesel. Het onderblok van een benzine motor bleek zonder wijzigingen gebruikt te kunnen worden.

Er zijn uiteindelijke twee motoren gebouwd. De eerste werd in een auto geplaatst en getest op de weg en op de testbank. Naderhand is er een turbo gemonteerd om meer vermogen te krijgen.

De tweede dieselmotor is naar Fuji Heavy Industries, het moederconcern van Subaru, gegaan. Zij hebben het blok verder ontwikkeld en zij waren uiteindelijk zelfs zo ver dat ze een motor hadden die wat betreft prestaties vergelijkbaar was aan de benzine boxermotoren van Subaru.

Helaas is het project in de ijskast beland. De vraag naar diesel motoren was inmiddels weer afgenomen en Subaru zag er geen brood meer in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s