1985: Subaru introduceert nieuw topmodel, de Subaru XT

In 1985 introduceert Subaru een nieuw topmodel, de Subaru XT. De auto is gebaseerd op de Subaru Leone, maar is voorzien van een aangepast onderstel en een eigen zeer gestroomlijnde carrosserie met Cw-waarde van slechts 0,29.

De auto wordt ook leverbaar op de Nederlandse markt, voor een vanafprijs van net geen 53 duizend gulden. In die tijd natuurlijk een forse prijs, maar daarvoor kreeg je naast een bijzonder uiterlijk, met onder andere de “klapkoplampen”, de verzonken handgrepen en de sterke wigvorm, ook een auto die beladen was met diverse technische snufjes.

Zo was de auto voorzien van automatisch geregelde luchtvering, een verstelbaar stuurwiel waarbij de cockpit mee ging met het stuurwiel en de inschakelbare vierwielaandrijving.

De auto werd in Nederland geleverd met een 136 pk sterke 1,8 liter turbo boxermotor, in combinatie met een handgeschakelde vijfbak of een automaat.

Op andere markten waar de XT geleverd werd was de auto ook leverbaar met een turboloze 1,8 of een 2,7 liter zescilinder boxer motor deze versie werd de XT6 genoemd.  De in Nederland standaard inschakelbare vierwielaandrijving was ook niet overal een standaard gegeven.

Overigens had de XT ook niet overal dezelfde benaming. De auto werd in Japan verkocht als Alcyone en in Australië en Nieuw-Zeeland als Vortex.

De Subaru XT is in produktie geweest van 1985 tot en met 1991. In die perdiode zijn 98.918 exemplaren gebouwd, waarvan er 8.170 in Japan zijn verkocht. Helaas zijn er geen gegevens bekend over hoeveel XT’s er in Nederland zijn verkocht. Ook het aantal overgebleven XT’s in Nederland is moeilijk te achterhalen.

Subarublog wil dan ook graag eigenaren van een Subaru  XT oproepen zich hier te melden om zo een inzicht te krijgen van het aantal Subaru’s XT in Nederland.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s